Sociologiskforum.dk var aktivt fra 2004-2012, men eksisterer i dag kun som arkiv.
annonce

Foucault - Overvågning og straf i det moderne samfund.

Skrevet d. 18.11.2010 af Kasper V.
Kære Forum.

Jeg er pt. 3. G. studerende, og er ved at skrive min Studeretningsopgave i fagene Samfundsfag og Engelsk.

Den overordnede overskrift for opgaven er Overvågningssamfund.

Jeg har herunder 3 problemformuleringer, hvor den ene er Analyse af George Orwells 1984, det andet er Diskussion om retssikkerhed kontra øgelse af overvågning.

Den tredje formulering er til gengæld en jeg endnu ikke helt ved hvordan jeg skal gribe an:

Undersøg med udgangspunkt i Michel Foucault, begreberne overvågning og straf i det moderne samfund.

Jeg har læst lidt i Foucaults: Overvågning og Straf, men det er en forholdsvis tung bog at komme igennem, og søger sekundær litteratur, samt en smule inspiration til hvordan jeg skal gribe spørgsmålet an.

Al hjælp er velkommen og værdsat.

På Forhånd Tak
Kasper Vindbjerg.
Skrevet d. 19.11.2010 af Skovdal Albrechtsen
En ambitiøs problemformulering kunne dreje sig om at lave en sammenligning mellem Foucaults og Orwells beskrivelser af "overvågningssamfundet". Det synes jeg kunne være spændende. I de seneste år har der været en stor interesse i Foucaults begreb om "governmentality" (som det er blevet oversat til engelsk; på dansk er et forslag: "guvernementalitet") Der er oversat en bog af Mitchell Dean til dansk med titlen "Governmentality:magt og styring i det moderne samfund", som du vil kunne få noget ud af at læse i den sammenhæng, hvor begrebet udfoldes. Der er desuden oversat nogle forelæsninger som Foucault har holdt i sine sidste leveår - inden han døde i 1984 - hvor begrebet også dukker op: "Biopolitikkens fødsel" og "Sikkerhed, territorium og befolkning". (Ellers må du jo læse noget på engelsk...) Det er "tung" læsning, men lån dem alligevel på biblioteket, vil jeg foreslå. Det interessante ved begrebet er, at det fremhæver tendensen mod en øget "selvovervågning" i det moderne samfund (hvilket Foucault også gør sig tanker om i bogen "Overvågning og straf"). Dette er en anden form for overvågning, end den Orwell beskriver med "Big Brother" - eller er der måske alligevel nogle ligheder? Det kunne da være sjovt at undersøge og diskutere, ikke?
Skrevet d. 26.11.2010 af Mathis
Hej Kasper

På den ene side kan jeg fuldt tilslutte mig ovenstående forslag til en diskussion af Foucaults selv-overvågende subjekt versus Orwells `Big Brother`.

På den anden side må jeg konstatere, at den opgave ville være en mundfuld som jeg i al fald ikke selv ville have magtet at gabe over, da jeg gik i gymnasiet. Overhovedet.

Af sekundærlitteratur kan du finde kapitler om Foucault i de fleste oversigtsskabende lærebøger, fx Klassisk og Moderne samfundsteori eller Tradition og Fornyelse. Du kan også læse et par kapitler i den bog, som bare hedder "Foucault" og som er skrevet af bl.a. Sverre Rafnsøe. Læs lærebøgernes afsnit om "overvågning og straf" og følg deres henvisninger til specifikke afsnit i Foucaults tekst. Henvisninger kan anspore dig til at læse blot nogle mindre afsnit/enkelte sider af F`s afhandling som du kan benytte som primær litteratur/citater for at kvalificere din opgave.

Det er tre store spørgsmål som du stiller, og hver af dem kunne sagtens fylde (flere ) opgaver. Hvis du kan uddybe, hvordan du vil gribe det tredje spørgsmål an, kan du helt sikkrt få mere hjælp.

Mvh Mathias

PS: Jeg læste på et tidspunkt en bog af den norske filosof Lars Svendsen, som hed "Frygt". Som jeg husker det, har den nogle rigtig gode og meget pædagogiske ovevrvejlser over overvågning og mentalitet i det moderne samfund.

Andre læser også

annonce
Sociologiskforum.dk benytter cookies til blandt andet statistik og marketing. Ved at benytte hjemmesiden accepterer du vores brug af cookies. Okay