Sociologiskforum.dk var aktivt fra 2004-2012, men eksisterer i dag kun som arkiv.
annonce

Forskellige typer af normer - et spørgsmål

Skrevet d. 03.06.2008 af Jbrix
Jeg har lige et spørgsmål ang. inddeling af normtyper i kategorier, som jeg håber på, at nogle herinde kan være behjælpelige med.

Tidligere på aftenen var jeg til en ideologisk debat i en pol. ungdomsorganisation, og naturligvis faldt debatten på liberalismesocialisme og grene af liberalismen. Her blev et ord brugt, der angiveligt skulle betyde noget i retning af "normer defineret af staten" eller beskrive et samfund, hvor en række normer (udover igennem lovgivning) defineres af en statsmagt.

Det forekom mig, at der blev sagt "ekkonormativ", men så vidt jeg ved, er det ikke et ord - jeg er ret sikker på `normativ` delen, men før det kan det evt. have været et andet ord/præfiks.

Jeg håber, at en eller anden ligger inde med nogen viden omkring dette.

På forhånd tak
Jacob Brix
Skrevet d. 03.06.2008 af Sørland
I sociologisk sprogbrug henviser normer til uformelle regler, der er reguleret ved uformelle sanktioner. Staten fungerer gennem formaliserede regler - love, vedtægter, standarder - og formaliserede sanktioner - straffe, budgetregulering etc.
Det nærmeste, vi kommer på statslige normer, er når en minister appellerer til borgernes moral og samfundssind.
Skrevet d. 04.06.2008 af Jbrix
Mange tak for det :)

Andre læser også

annonce
Sociologiskforum.dk benytter cookies til blandt andet statistik og marketing. Ved at benytte hjemmesiden accepterer du vores brug af cookies. Okay