Sociologiskforum.dk var aktivt fra 2004-2012, men eksisterer i dag kun som arkiv.
annonce

Eksamens hjælp (Adorno/Horkheimer overfor Foucualt)

Skrevet d. 28.03.2011 af Chris_KHN
Kære medbrugere af sociologisk forum,

Jeg sidder midt i en 48 timers eksamens opgave, og er nu nået il spørgsmålet

- Redegør for de væsentligste forskelle mellem kritisk teori (Adorno & Horkheimer) og et foucauldiansk begrebsapparat (Her tænkes udelukkende på Foucualt og hverken Rose eller Owen)?

Af pensuum relateret litteratur til Adorno & Horkheimer har jeg kun et uddrag af "Oplysningens dialektik" - så tænker at spørgsmålet i høj grad knytter an til en mere videnskabsteoretisk diskussion af kritisk teori og deres emancipatoriske projekt- hvad siger i?

Konklusionen hos Adorno & Horkheimer er velsagtens at oplysningstanken har spillet fallit, og derfor har den kapitalistiske teknlogi vundet. Trods deres afsæt i oplysningens dobbelthed af frigørende og fremmedgørende elementer, ender de med at fokusere på de fremmedgørende og herredømmeskabende forhold. Målet bliver derfor et emancipatorisk projekt, så individet kan "afskrælles" de kapitalistiske teknologiers "hinde" og realisere sig selv?

Hvordan forholder Foucualts begrebsapparat sig til kritisk teori og Adorno & Horkheimers projekt?

Jeg håber meget i har tid og mulighed for at give mig et hint og gode råd.

Mvh.
Christian K

Andre læser også

annonce
Sociologiskforum.dk benytter cookies til blandt andet statistik og marketing. Ved at benytte hjemmesiden accepterer du vores brug af cookies. Okay