Sociologiskforum.dk var aktivt fra 2004-2012, men eksisterer i dag kun som arkiv.
annonce

Amerikanske værdier

Skrevet d. 27.02.2009 af Randarsól
Jeg har brug for noget hjælp vedrørende en opgave om erkendelse og de amerikanske/ vestlige værdier, med hoved fokus på 70`ernes USA. I denne forbindelse skulle jeg gerne diskutere en/nogle sociologer/teorier der forholder sig til netop denne type samfund.
Er der nogle sociologer der ville være oplagte, og hvorfor?
Jeg overvejede evt. Amerikansk pragmatisme, men syntes ikke helt selv at kunne gennemskue den, ej heller se en desideret kobling til 70`ernes samfund..
- Som i kan høre er jeg meget på herrens mark, og det ville være helt fantastisk hvis nogen ville lufte deres tanker?

På forhånd tak
Skrevet d. 03.03.2009 af MalteC
Hej

Hvis du skal se på hvordan de amerikanske værdier var i 70`erne og 80`erne er kommunitaristerne, værd at kigge på.

Se fx. Robert Bellah "habits of the heart" som prøver at komme tæt på de amerikanske værdier, og hvordan de ligger sig imellem fælleskab og indvid.

Der er også Robert Putnam med sin bog: bowling alone, hvor an undrer sig over at der er flere amerikanere der bowler, men færere der er tilknyttet klubber.

du kan også se på Isaiah Berlin og hans essay om positiv og negativ frihed, som er et nuanceret forsvar for det vestlige liberale demokrati og værdier.

MVh
Skrevet d. 09.03.2009 af Bue
Kan man tale om [i]de[/i] amerikanske, (eller for den sags skyld vestlige) værdier? Er det ikke en voldsomt reducerende fortælling, der faktisk, i en vis grad som en bekræftelse af sig selv, måske kan gøre sig skyldig i at medvirke til at konsolidere en bevægelse i retning af at give et værdisæt ud af mange værdisæt hegemoni?

venlig hilsen
Skrevet d. 10.03.2009 af MalteC
Hej Bue

Selvfølgelig er det reducerende at snakke om et bestemt værdisæt - om det er amerikansk, dansk eller zimbabwisk. Men er alle begreber ikke det? og indgår alle begreber ikke i en kamp om hegemoni?

Desuden hersker der en udpræget holdning i de forskellige befolkninger om at der knytter nogle bestemte værdier til de forskellige identitetsfællesskaber. (Gundelach, Bellah). Så kan man vælge at tage dette alvorligt og undersøge hvilke der findes - eller man kan dekonstruerer ideen om fælles værdier på forhånd.

MVH
Skrevet d. 11.03.2009 af Bue
Hej Malte

Nu er jeg ikke den store Amerika-kender, men jeg forestiller mig lidt at der, måske især her, må være tale om, ikke en uendelig mangfoldighed, men ihvertfald mere en et sæt af sammenhængende værdier, der har bred udbredelse og som bliver opfattet som meget amerikanske og som ikke harmonerer med hverandre. Meget overordnet kunne man eksempelvis se på de modsætninger, jeg nødvendgivis, forestiller jeg mig, der må være mellem den liberalisme som er meget grundlæggende for mange amerikaneres selvforståelse, og som hos dem, i høj grad også forankres i landets historie (og som måske i nogen grad også kan knytte an til en multikulturalisme?), og så den form for kristendom, som også virker meget udbredt.
Så det var sådan set ikke for at advokere for en nådesløs dekonstruktion af værdi-begrebet, men mere for at foreslå, at det i stedet for at tale om et overordnet amerikansk værdisæt, kunne være mere interessant og frugbart at identificere, måske fem forskellige amerikanske værdisæt, der alle havde relativt bred udbredelse.

alt godt,
Bue

Skrevet d. 20.03.2009 af Sørland
Hvad med at kigge tilbage på Talcot Parsons, Belllahs gamle læremester? Og hvad med at gå tilbage til Putnams forgænger, Riesman`s Det ensomme massemenneske?
Denne teorikombination peger på et modsigende værdisæt: nemlig kommunitarisme overfor individualisme. Dermed bliver det muligt at pege på den løbende værdikamp, der udspiller sig i USA mellem det kristne højre og de liberale.
Som empirisk grundlag for at generalisere om amerikanske værdier, kunne du kigge på Inglehart`s The Silent Revolution.

Andre læser også

annonce
Sociologiskforum.dk benytter cookies til blandt andet statistik og marketing. Ved at benytte hjemmesiden accepterer du vores brug af cookies. Okay