Sociologiskforum.dk var aktivt fra 2004-2012, men eksisterer i dag kun som arkiv.
annonce

Luhmann og organisationsteori

Skrevet d. 15.12.2011 af JesperKris
Jeg sidder dybt begravet i Luhmann til en opgave der snart skal afleveres.
Jeg er lidt forundret over, at han kalder religion et funktionssystem. Kunne det ikke ligeså vel være et organisationssystem i og med at man har medlemskab i form af at være en del af menighed eller det at tro på noget sammen overfor fx ateister som melder sig ud og ekskluderes.

Kan man argumentere for det? Selvfølgelig vil organisationssystemet religion primært være tilkoblet religionssystemet, men kan man ikke karakterisere det på denne måde?

Ret mig hvis jeg tager helt fejl.
Skrevet d. 16.12.2011 af Sofierh
Jeg vil umiddelbart give både dig og Luhmann ret.
Jeg ser hans syn på funktionssystemer som nogle arenaer der har nogle meget basale værdigrundlag og ikke er til at lave om på og derfor i sig selv som funktion samler folk sig omkring det. Hvor imod organisationssystemet samler mennesker som med nogle fælles ideer om noget bestemt og denne fællesskab fungere selvfølgelig men har et mere flyvsk grundlag, fordi her er der plads til forandring og til at tænke udover det aktuelle emne.

Jeg ser det som: Funktionssystemer = Værdigrundlag, hvor alt "idealt" kommer fra.
Organisationssystemer = Hvor alt det ideale bliver delt op i organisationer(grupper) til at blive diskuteret og gennemarbejdet. Det er muligt at ændre mening om politik, hvorimod fx kristendommen kan ikke bare ændre og hoppe over i en anden grøft.

Fortæl mig hvis jeg tager fejl :)

Men sådan har jeg forstået og fortolket det..
Held og lykke med opgaven :)

Kærligst Sofie
Skrevet d. 07.01.2012 af Skovdal Albrechtsen
Kommunikation om religion har en funktion i forskellige sammenhænge i samfundet, men er særlig markant (og uddifferentieret) til en organisation som kirken. Kirken som organisation kobler sig dog også til andre funktionssystemer! - og det er jo ganske interessant, hvordan den så gør det.

Andre læser også

annonce
Sociologiskforum.dk benytter cookies til blandt andet statistik og marketing. Ved at benytte hjemmesiden accepterer du vores brug af cookies. Okay